Συνάδελφοι

Σας ενημερώνουμε ότι το Δελτίο Τύπου που αναρτήσαμε στις 20/09/2017, έγινε αναφορά (γραπτή ερώτηση στη Βουλή με γραπτές απαντήσεις από τα Υπουργεία) στα Υπουργεία Επικρατείας (Φλαμπουράρης), Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ενέργειας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής τα Υπουργεία πρέπει να απαντήσουν μέσα σε 25 μέρες δηλαδή ως τις 10 Νοεμβρίου. Αναμένουμε τις απαντήσεις.

Συνεχίζεται το «γαϊτανάκι» των αλληλέγγυων ΜΜΕ με ειδήσεις από τη «δράση της επιτυχημένης επαναλειτουργίας του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ». Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε το Ντοκουμέντο προμοτάροντας την ανακοίνωση των καταληψιών της ΒΙΟΜΕ όπου προτείνουν στους εργαζόμενους της πρώην Nestle να παράξουν «αλληλέγγυο παγωτό».

Δεν θα σχολιάσουμε εδώ το κείμενο της ανακοίνωσης. Είναι δικαίωμα του καθενός να προσπαθεί να επεκτείνει το δικό του παράδειγμα και σε άλλους πολύ περισσότερο αφού έχει ήδη εξάγει «επανάσταση» στη Νότια Αμερική. Θα σχολιάσουμε όμως την εισαγωγή του άρθρου όπου ο συντάκτης του, ο οποίος δεν αναφέρεται, εξηγεί τι είναι η ΒΙΟΜΕ: «Πρόκειται για το εργοστάσιο της πρώην Φίλκεραμ Τζόνσον, που πλέον είναι γνωστό ως ΒΙΟΜΕ».

Οποία διαστροφή της αλήθειας!!. Το εργοστάσιο της ΦΙΛΚΕΡΑΜ έχει στεγασμένους χώρους 40 στρεμμάτων σε οικόπεδο 140 στρεμμάτων κοντά στο Mediterranean Cosmos. Όταν σταμάτησε να λειτουργεί, τον Μάρτιο του 2011, είχε 225 εργαζόμενους και εγκαταστημένη ισχύ 7,500 άλογα. Είχε νοικιάσει στη ΒΙΟΜΕ 3,6 στρέμματα στεγασμένων χώρων και 3 στρέμματα οικοπέδου για να λειτουργήσει. Όταν σταμάτησε να λειτουργεί η ΒΙΟΜΕ, τον Μάιο του 2011, είχε 77 εργαζόμενους και εγκατεστημένη ισχύ 800 άλογα. Τον Φεβρουάριο του 2013, μία ομάδα πρώην εργαζόμενων της ΒΙΟΜΕ κατέλαβαν τους χώρους που νοίκιαζε η ΒΙΟΜΕ από την ΦΙΛΚΕΡΑΜ. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι η ενέργεια αυτή έγινε από 26 πρώην εργαζόμενους που όμως πολύ γρήγορα οι 19 από αυτούς διαχώρισαν τη θέση τους (γιατί θεώρησαν ότι εξαπατήθηκαν) και έκτοτε στο εγχείρημα υπάρχουν 7 (από τους 77) πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ αλλά με πάρα πολλούς αλληλέγγυους μαζί τους. Όσον αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό της ΒΙΟΜΕ, τον Αύγουστο του 2014 ήρθε δικαστικός κλητήρας και πήρε (γιατί ήταν σε Leasing από Τράπεζα) τον μισό εξοπλισμό της με τα πιο νέα από τα μηχανήματα. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι πρώην εργαζόμενοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, που φρουρούσαν την περιουσία της πτώχευσης, δεν επέτρεψαν την είσοδο των φορτηγών του δικαστικού κλητήρα από την είσοδο της ΦΙΛΚΕΡΑΜ. Αυτό το έκαναν οι καταληψίες από δική τους πόρτα που είχαν ανοίξει μετά την κατάληψη.

Δεν θα συνεχίσουμε τώρα με άλλες λεπτομέρειες, έχουμε πει εξάλλου ότι τα ψέματα που έχουν αραδιάσει οι καταληψίες και οι υποστηριχτές τους γεμίζουν βιβλίο και μάλιστα χοντρό. Δεν θα ανεχθούμε όμως άλλα ψέματα και θα απαντούμε σε κάθε ανάρτηση που παραποιεί την αλήθεια.

Από το Δ.Σ.

Έχει σταλεί σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ το παρακάτω δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Του Σωματείου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων πρώην εργαζόμενων στο εργοστάσιο της ΦΙΛΚΕΡΑΜ-JOHNSON

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 6 χρόνια από τότε που κηρύχτηκε η εταιρεία σε πτώχευση και 6,5 χρόνια από τότε που πληρωθήκαμε για τελευταία φορά.

Έκτοτε, 225 οικογένειες που τους χρωστάει η εταιρία αποζημιώσεις απόλυσης και 10 μηνών δεδουλευμένα, δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από την πτωχευτική διαδικασία. Μια πτωχευτική διαδικασία που μόνο με τη ρευστοποίηση του οικοπέδου του εργοστασίου μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ και την Εφορία.

Όμως, είχαμε την ατυχία επτά από τους εβδομήντα επτά πρώην εργαζόμενους μιας θυγατρικής, που πτώχευσε κι αυτή, της ΒIOME, να καταλάβουν ένα τμήμα του ακινήτου της πτωχευμένης ΦΙΛΚΕΡΑΜ (οικόπεδο και κτίρια) και να δημιουργήσουν μία «ηρωική» ιστορία, η οποία συγκίνησε πολλούς που προσπάθησαν και προσπαθούν να τους βοηθήσουν.

Θα μπορούσαν να γραφούν βιβλία με τα ψέματα που αράδιασαν αυτά τα 5 χρόνια. Το μεγαλύτερο απ’ όλα είναι ότι μάχονται την εργοδοσία. Από την πρώτη στιγμή, όμως, γνώριζαν ότι στο ακίνητο που κατέλαβαν δεν είχε κανένα δικαίωμα πια η εργοδοσία. Όπως και τώρα ξέρουν ότι, στα 10 χρόνια από την πτώχευση, η έλλειψη των αναγκαίων χρημάτων ή η δυσχέρεια ρευστοποίησης της περιουσίας της ΦΙΛΚΕΡΑΜ είναι ικανές να επιφέρουν απόφαση του πτωχευτικού δικαστηρίου για παύση των εργασιών της πτώχευσης και επιστροφή της διοίκησης της περιουσίας στον οφειλέτη (πρώην εργοδότη) μετά από αίτηση του. Αυτό συμβαίνει αυτοδίκαια και χωρίς άλλη διαδικασία στα 15 χρόνια (Ν.3566/2007, άρθρο 166 §3 και Ν.4446/2016, άρθρο 10).

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί η πτωχευτική διαδικασία έχει σταματήσει ουσιαστικά από το 2015.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί η Κυβέρνηση με την Π.Ν.Π. στις 30-12-2015 «πάγωσε» τους πλειστηριασμούς της πτωχευτικής περιουσίας της ΦΙΛΚΕΡΑΜ το πρώτο εξάμηνο του 2016 και προσθέτοντας τους 2,5 μήνες που τα δικαστήρια δεν κάνουν πτωχευτικούς πλειστηριασμούς και τους 3,5 μήνες για να κινηθεί ξανά η διαδικασία εκποίησης, «φάγαμε» το 2016.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί η Δικαιοσύνη δεν έχει «καθαρογράψει» ακόμη την απόφαση για τη νέα τιμή του ακινήτου. Η ακροαματική διαδικασία για τη νέα τιμή έγινε στις 13 Ιανουαρίου και σήμερα, 8 μήνες μετά, ακόμα περιμένουμε. Τι κι αν ο Πτωχευτικός κώδικας του 2007, ορίζει ότι η απόφαση από το πτωχευτικό δικαστήριο πρέπει να εκδοθεί σε 15 μέρες (άρθρο 150 §2)! Τι κι αν στον νέο νόμο του 2016, στο ίδιο άρθρο, καταργείται το πτωχευτικό δικαστήριο για το θέμα αυτό και την απόφαση της νέας τιμής του ακινήτου την παίρνει η εισηγήτρια, μόνη της, σε 15 μέρες!

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί το Ι.Κ.Α. παρεμβάλλει προσκόμματα στην πτωχευτική διαδικασία με την πρόφαση ότι το τίμημα είναι χαμηλό, τη στιγμή που και η νέα τιμή εκποίησης του ακινήτου είναι το 170% των συνολικών απαιτήσεων του Ι.Κ.Α. της Εφορίας και των πρώην εργαζομένων. Ειδικά για το Ι.Κ.Α., που καθυστερώντας την πτωχευτική διαδικασία, καθυστερεί την εξόφλησή του, «παίζει» και το αδίκημα της απιστίας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί η Δ.Ε.Η. ενώ έχει πιστοποιήσει κατανάλωση ρεύματος αξίας πάνω από 350.000 ευρώ στη διάρκεια της κατάληψης της ΒΙΟΜΕ, δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια, τη στιγμή που σε όλους εμάς κόβει το ρεύμα για χρέος 350 ευρώ.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί η Ε.Ρ.Τ τα τελευταία δύο χρόνια σε εβδομαδιαία βάση, προβάλλει από τα κανάλια της την «ηρωική» ιστορία των καταληψιών, ενώ δυο φορές που πήραν συνέντευξη από εμάς την κοψοράψανε δεόντως και ας έχουμε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί. Όσο για το περιβόητο γνωστό ντοκιμαντέρ για τη ΒΙΟΜΕ, η ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ των καταληψιών και της πρώην εργοδοσίας είναι αυτό που λένε «δυο γάιδαροι μαλώνανε για ξένο αχυρώνα».

Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου

Ο Πρόεδρος Ο Γεν Γραμματέας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΟΣΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ, ΩΣ ΤΟΤΕ, ΠΟΥΛΗΘΕΙ ΘΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΜΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟ 80 τις εκατό ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ. Αυτό δεν ισχύει για τα κεφάλαια 15 (που έτσι κι αλλιώς δημοπρατείται μόνο με το σύνολο) και 18 (η νεότερη κατάσταση στο site). Τις προσεχείς μέρες θα αναρτηθεί στο site, μια ενιαία κατάσταση με όσα μηχανήματα έχουν μείνει απούλητα και τις νέες τιμές εκκίνησης.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Σας ενημερώνουμε ότι έχει βγει η απόφαση για την εκποίηση του ακινήτου της ΦΙΛΚΕΡΑΜ ΤΖΟΝΣΟΝ. Έγινε δεκτή η πρόταση της Συνδίκου και απορρίφθηκε η πρόταση του Σωματείου της ΒΙΟΜΕ. Αυτή τη στιγμή είναι για θεώρηση. Παραπάνω στοιχεία θα έχουμε σε λίγες μέρες.
Επίσης, η πρόταση για ανακοπή κατά της απόφασης για πτώχευση της ΒΙΟΜΕ απορρίφθηκε από το Δικαστήριο, οπότε συνεχίζεται κανονικά η πτώχευση και πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι (καταγραφή-εκποίηση περιουσιακών στοιχείων κλπ).
Απορρίφθηκε επίσης η πρόταση της ΒΙΟΜΕ για την άρση της Νομικής Αυτοτέλειας της ΦΙΛΚΕΡΑΜ ΤΖΟΝΣΟΝ με σκοπό να είναι προνομιούχοι Πιστωτές της Εταιρείας.
Η απόφαση βγήκε στις 16/06/2015 και είναι για θεώρηση και καθαρογραφή.
Όπως καταλαβαίνετε, συνάδελφοι, όλες οι προσπάθειες της μερίδας Συνδικαλιστών της ΒΙΟΜΕ για εμπόδια στην πτωχευτική διαδικασία της ΦΙΛΚΕΡΑΜ ΤΖΟΝΣΟΝ έχουν καταστεί άκαρπες.
Μόλις έχουμε επίσημα τις αποφάσεις από τα Δικαστήρια, θα σας ενημερώσουμε με λεπτομέρειες.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΙΟΥ εκδικάζεται στα Δικαστήρια η αγωγή που έχει καταθέσει το Σωματείο της ΒΙΟΜΕ όπου ζητάει:
1) Να έρθει η αυτοτέλεια του νομικού προσώπου της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΚΕΡΑΜ ΤΖΟΝΣΟΝ
2) Να επαληθευτούν από το Δικαστήριο οι απαιτήσεις 26 ατόμων για δεδουλευμένα αξίας 1.480.000 Ευρώ.
3) Να εγγραφούν στον πίνακα των πιστωτών ως προνομιούχοι, ώστε να λάβουν μέρος στη διανομή της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΚΕΡΑΜ ΤΖΟΝΣΟΝ, που δεν έκαναν ως τώρα λόγω αμέλειάς τους

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Όπως καταλαβαίνετε, η ομάδα του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ της ΒΙΟΜΕ από την αρχή προσπάθησε «επαναστατικά» ανεπιτυχώς να πείσει την κοινή γνώμη ότι κάνει αυτοδιαχείριση του ανεξαρτήτου από την ΦΙΛΚΕΡΑΜ Εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ, δηλώνοντας δεξιά κι αριστερά ότι «δουλεύει» το Εργοστάσιο και δεν έχει ανάγκη κανέναν.
Κατόπιν έφτιαξαν Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση παράγοντας όπως λένε Καλλυντικά κι Είδη Καθαρισμού (δηλαδή καμία σχέση με την παραγωγή της ΒΙΟΜΕ, που και να ήθελαν δεν μπορούν να έχουν αφού κατασχέθηκαν τα μηχανήματα, επειδή η Εταιρεία είναι σε Πτώχευση).
Μετά προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στην πώληση του Οικοπέδου της ΦΙΛΚΕΡΑΜ δηλώνοντας ότι θέλουν να παραμείνουν στο χώρο που νοίκιαζαν χωρίς βέβαια να πληρώνουν το αντίτιμο. Από την Άνοιξη του 2014 έληξε και επίσημα το ενοικιαστήριο.
Κατέληξαν τώρα να ζητάνε με θράσος τα δεδουλευμένα τους από την ΦΙΛΚΕΡΑΜ, και μάλιστα αναλογικά πολύ περισσότερα από ό,τι δικαιούμαστε οι 225 πρώην Εργαζόμενοι της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.
Οι προσπάθειές τους πρέπει να πέσουν στο κενό, γιατί κι αυτές είναι νομικά αβάσιμες.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ.

Η
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ