Έχει σταλεί σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ το παρακάτω δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Του Σωματείου εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων πρώην εργαζόμενων στο εργοστάσιο της ΦΙΛΚΕΡΑΜ-JOHNSON

Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες 6 χρόνια από τότε που κηρύχτηκε η εταιρεία σε πτώχευση και 6,5 χρόνια από τότε που πληρωθήκαμε για τελευταία φορά.

Έκτοτε, 225 οικογένειες που τους χρωστάει η εταιρία αποζημιώσεις απόλυσης και 10 μηνών δεδουλευμένα, δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από την πτωχευτική διαδικασία. Μια πτωχευτική διαδικασία που μόνο με τη ρευστοποίηση του οικοπέδου του εργοστασίου μπορεί να πληρώσει τους εργαζόμενους, το ΙΚΑ και την Εφορία.

Όμως, είχαμε την ατυχία επτά από τους εβδομήντα επτά πρώην εργαζόμενους μιας θυγατρικής, που πτώχευσε κι αυτή, της ΒIOME, να καταλάβουν ένα τμήμα του ακινήτου της πτωχευμένης ΦΙΛΚΕΡΑΜ (οικόπεδο και κτίρια) και να δημιουργήσουν μία «ηρωική» ιστορία, η οποία συγκίνησε πολλούς που προσπάθησαν και προσπαθούν να τους βοηθήσουν.

Θα μπορούσαν να γραφούν βιβλία με τα ψέματα που αράδιασαν αυτά τα 5 χρόνια. Το μεγαλύτερο απ’ όλα είναι ότι μάχονται την εργοδοσία. Από την πρώτη στιγμή, όμως, γνώριζαν ότι στο ακίνητο που κατέλαβαν δεν είχε κανένα δικαίωμα πια η εργοδοσία. Όπως και τώρα ξέρουν ότι, στα 10 χρόνια από την πτώχευση, η έλλειψη των αναγκαίων χρημάτων ή η δυσχέρεια ρευστοποίησης της περιουσίας της ΦΙΛΚΕΡΑΜ είναι ικανές να επιφέρουν απόφαση του πτωχευτικού δικαστηρίου για παύση των εργασιών της πτώχευσης και επιστροφή της διοίκησης της περιουσίας στον οφειλέτη (πρώην εργοδότη) μετά από αίτηση του. Αυτό συμβαίνει αυτοδίκαια και χωρίς άλλη διαδικασία στα 15 χρόνια (Ν.3566/2007, άρθρο 166 §3 και Ν.4446/2016, άρθρο 10).

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί η πτωχευτική διαδικασία έχει σταματήσει ουσιαστικά από το 2015.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί η Κυβέρνηση με την Π.Ν.Π. στις 30-12-2015 «πάγωσε» τους πλειστηριασμούς της πτωχευτικής περιουσίας της ΦΙΛΚΕΡΑΜ το πρώτο εξάμηνο του 2016 και προσθέτοντας τους 2,5 μήνες που τα δικαστήρια δεν κάνουν πτωχευτικούς πλειστηριασμούς και τους 3,5 μήνες για να κινηθεί ξανά η διαδικασία εκποίησης, «φάγαμε» το 2016.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί η Δικαιοσύνη δεν έχει «καθαρογράψει» ακόμη την απόφαση για τη νέα τιμή του ακινήτου. Η ακροαματική διαδικασία για τη νέα τιμή έγινε στις 13 Ιανουαρίου και σήμερα, 8 μήνες μετά, ακόμα περιμένουμε. Τι κι αν ο Πτωχευτικός κώδικας του 2007, ορίζει ότι η απόφαση από το πτωχευτικό δικαστήριο πρέπει να εκδοθεί σε 15 μέρες (άρθρο 150 §2)! Τι κι αν στον νέο νόμο του 2016, στο ίδιο άρθρο, καταργείται το πτωχευτικό δικαστήριο για το θέμα αυτό και την απόφαση της νέας τιμής του ακινήτου την παίρνει η εισηγήτρια, μόνη της, σε 15 μέρες!

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί το Ι.Κ.Α. παρεμβάλλει προσκόμματα στην πτωχευτική διαδικασία με την πρόφαση ότι το τίμημα είναι χαμηλό, τη στιγμή που και η νέα τιμή εκποίησης του ακινήτου είναι το 170% των συνολικών απαιτήσεων του Ι.Κ.Α. της Εφορίας και των πρώην εργαζομένων. Ειδικά για το Ι.Κ.Α., που καθυστερώντας την πτωχευτική διαδικασία, καθυστερεί την εξόφλησή του, «παίζει» και το αδίκημα της απιστίας.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί η Δ.Ε.Η. ενώ έχει πιστοποιήσει κατανάλωση ρεύματος αξίας πάνω από 350.000 ευρώ στη διάρκεια της κατάληψης της ΒΙΟΜΕ, δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια, τη στιγμή που σε όλους εμάς κόβει το ρεύμα για χρέος 350 ευρώ.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ γιατί η Ε.Ρ.Τ τα τελευταία δύο χρόνια σε εβδομαδιαία βάση, προβάλλει από τα κανάλια της την «ηρωική» ιστορία των καταληψιών, ενώ δυο φορές που πήραν συνέντευξη από εμάς την κοψοράψανε δεόντως και ας έχουμε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί. Όσο για το περιβόητο γνωστό ντοκιμαντέρ για τη ΒΙΟΜΕ, η ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ των καταληψιών και της πρώην εργοδοσίας είναι αυτό που λένε «δυο γάιδαροι μαλώνανε για ξένο αχυρώνα».

Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου

Ο Πρόεδρος Ο Γεν Γραμματέας