syndikos
infobook
leykoma
video
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΣΕΕ

Επισκέπτες

Έχουμε 103 επισκέπτες και κανένα μέλος

Στατιστικά

Εμφανίσεις Περιεχομένου
120297

Οι καταληψίες της ΒΙΟ.ΜΕ. έχουν βάλει όλες τις «συλλογικότητες» και τα sites που τους είναι αλληλέγγυα, να διαδίδουν ότι «τα εκατομμύρια» που ζητάει η Δ.Ε.Η. είναι οφειλές της ΒΙΟ.ΜΕ. Α.Ε. και δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτούς. Βέβαια, η έκφραση «τα εκατομμύρια» προστέθηκε μετά την πρώτη ανακοίνωση τους (που μιλούσε για ένα εκατομμύριο) γιατί είναι πιο «πιασάρικη». Το πραγματικό γεγονός είναι ότι ο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ που πήγε να κόψη το ρεύμα στη ΒΙΟ.ΜΕ, στις 13/2/18, είχε μαζί του το χαρτί της εντολής από τη ΔΕΗ που ανάφερε ότι το σωρευμένο χρέος της ΒΙΟ.ΜΕ. (ΒΙΟ.ΜΕ. Α.Ε. και Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ.) είναι ένα εκατομμύριο.

Ας δούμε ποιο είναι το πραγματικό χρέος της Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. για να μην τους αδικούμε: Ο λάτρης του «εγχειρήματος» τους, κ. Π. Σκουρλέτης είχε στείλει ένα χαρτί στην Βουλή στις 8/9/16 (εδώ) όπου αφού εξυμνούσε το «εγχείρημα» ανέφερε ότι οι οφειλές από το 2013 ως τότε, ήταν 152.138 ευρώ. Ως αλληλέγγυος βέβαια, ο κ. Υπουργός, ανέφερε το καθαρό ποσό για την ΔΕΗ χωρίς τις λοιπές προσαυξήσεις που έχουν όλοι οι καταναλωτές και είναι της τάξης του 40%. Αφού λοιπόν η Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. κατανάλωσε σε 31 μήνες (Μάρτιος 2013 ως Αύγουστος 2016) 152,138 Χ 1,4 = 213.000 ευρώ σε ρεύμα, μπορούμε να το προεκτείνουμε σε άλλους 17 μήνες (ως και Ιανουάριος 2018) με μία προσαύξηση 20% διότι η παραγωγή έχει αυξηθεί. Τελικά δηλαδή, αν η Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. ήταν σαν όλους τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς» θα έπρεπε να είχε πληρώσει 350.000 ευρώ σε αυτά τα πέντε χρόνια.

Εν τω μεταξύ έβγαλαν ανακοίνωση για τα 5 χρόνια «λειτουργίας της ΒΙΟ.ΜΕ.» (εδώ), όπου αναφέρουν το ιστορικό τους το οποίο βέβαια έχουν «γράψει» οι ίδιοι (και οι αλληλέγγυοί τους). Θα σταθούμε μόνο σε λίγα σημεία:

1. Η κατάληψη έγινε τον Φεβρουάριο του ’13 σε ένα ακίνητο που ήταν ιδιοκτησία της πτωχευμένης ΦΙΛΚΕΡΑΜ και συνεπώς τους ήταν γνωστό ότι καμία εργοδοσία δεν είχε δικαιώματα επ’ αυτού. Παραβίασαν δηλαδή «ανοικτές πόρτες».

2. Για ποια οικονομική λειτουργία μιλούν όταν δεν πληρώνουν ηλεκτρική ενέργεια; Στην Αργεντινή και την Τουρκία έχουν βρει τρόπο να μην πληρώνουν κι εκεί το ρεύμα; Για ποιο «μοναδικό όργανο λήψης αποφάσεων είναι η Γ.Σ.» μιλούν όταν οι 19 από τους 26 αρχικούς καταληψίες (πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ.), έφυγαν από το «εγχείρημα» κατηγορώντας τους επτά που έμειναν, για οικονομικές ατασθαλίες, κρυφά ταμεία κλπ.

3. Η δημιουργία του Εργατικού Ιατρείου μας θυμίζει τα εκκλησάκια που κτίζουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να δώσουν «ιερότητα» στην αυθαιρεσία τους.

4. Το θέμα της διακοπής του νερού είναι μικρής σημασίας αλλά δείχνει την νοοτροπία τους: Μέχρι τον Μάρτιο του ’16 έδιναν ηλεκτρικό ρεύμα στην περιφρούρηση της ΦΙΛΚΕΡΑΜ γιατί οι πομώνες νερού βρίσκονταν στην πλευρά της περιφρούρησης. Με τον καιρό οι κινητήρες άρχισαν να έχουν προβλήματα. Συνήθως τα αποκαθιστούσαμε σε μία-δύο μέρες. Κάποτε τελείωσαν οι κινητήρες που ήταν διαθέσιμοι και κάναμε μία βδομάδα να βρούμε παρόμοιο. Είχαμε όμως αρχίσει να αντιδρούμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της σημερινής Κυβέρνησης που ανέστειλε τους πλειστηριασμούς μας για το πρώτο εξάμηνο του ’16. Βρήκαν τότε την ευκαιρία να μας κόψουν το ρεύμα (η Κυβέρνηση τους είχε υποσχεθεί ότι η Ε.Υ.Α.Θ. θα τους έδινε δική τους παροχή), να μας κατηγορήσουν ότι τους κόψαμε το νερό, και προσφάτως, να μας κατηγορήσουν ότι τους κλέβαμε το ρεύμα. Το γεγονός ότι τουλάχιστον μία φορά που «έπεσαν» οι ασφάλειες που βρίσκονταν στον χώρο τους, πήγαμε μαζί και τις «ανεβάσαμε» το ξέχασαν;

5. Το «παραμυθάκι» ότι η σημερινή Κυβέρνηση είναι εναντίον τους απευθύνεται αποκλειστικά στο νέο target group των αλληλέγγυων. Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν το πιστεύει.

Το Δ.Σ.

H «Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ. – Θεσσαλονίκης» εξέδωσε ντιρεκτίβα (εδώ) με τίτλο «Προς αυτούς που ονειρεύονται εργατικούς εμφυλίους…». Απορούμε με τον τίτλο. Θεωρούν τους εαυτούς τους εργάτες; Όσους γνωρίζουμε είναι ως επί το πλείστον απόφοιτοι κολεγίων που «επαναστάτησαν» εναντίον του κατεστημένου και ασχολούνταν παλιότερα με καταλήψεις κτηρίων και αργότερα φορούσαν μπουφάν που έγραφε άλλοτε ΒΙΟΜΕ (Occupy κλπ), άλλοτε ERTopen, άλλοτε Stop GOLD, άλλοτε «Όχι ανοικτά τα μαγαζιά την Κυριακή» και επίσης τους είδαμε να περνούν πρόσφυγες από το ποτάμι των συνόρων στην Ειδομένη με τη γνωστή κατάληξη και ταλαιπωρία των προσφύγων. Αν η έκφραση «περιοδεύων θίασος αλληλέγγυων» τους ενοχλεί, ας διαλέξουν άλλον.

Εργάτες θεωρούμε τους 310 πρώην εργαζόμενους στον όμιλο της ΦΙΛΚΕΡΑΜ και με αυτούς και για αυτούς εμείς μιλούμε. Πολλές ανακοινώσεις μας στο παρελθόν δείχνουν την αλληλεγγύη μας (εδώ) και (εδώ) όπως πολλές ανακοινώσεις των αλληλέγγυων δείχνουν την «αλληλεγγύη» τους στους πρώην εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ. που δεν τους «ακολούθησαν» (εδώ) και (εδώ). Δέκα εργαζόμενους είχε η τρίτη εταιρία «Ιππόκαμπος» που πτώχευσε και οι εργαζόμενοι αποζημιώθηκαν (πλήρως ή σε ποσοστό δεν γνωρίζουμε).

Δεν θα μας απασχολούσε λοιπόν η πιο πάνω ανακοίνωση αν δεν ήταν γεμάτη, όπως όλα τα κείμενά τους, με ανακρίβειες:

1. Η ΒΙΟ.ΜΕ., από το 1993, ήταν ανεξάρτητη εταιρία από τη ΦΙΛΚΕΡΑΜ και συνεπώς οι εργαζόμενοι της δεν μπορούσαν να γραφτούν στο εργοστασιακό σωματείο άλλης εταιρίας. Το Σωματείο των εργαζόμενων στη ΒΙΟ.ΜΕ. δημιουργήθηκε το 2006 γιατί τότε η εταιρία ξεπέρασε τους 50 εργαζόμενους όπως απαιτούσε ο νόμος για τα εργοστασιακά σωματεία.

2. Η περιφρούρηση των εγκαταστάσεων της ΦΙΛΚΕΡΑΜ ξεκίνησε από τον Μάιο του 2011, όταν φάνηκε που το πήγαινε ο Φιλίππου. Είχε ήδη πουλήσει μία μεγάλη καινούρια γραμμή παραγωγής ξεγελώντας την τότε διοίκηση του Σωματείου της ΦΙΛΚΕΡΑΜ ότι από τα λεφτά της πώλησης θα πλήρωνε τα δεδουλευμένα, πράγμα που δεν έγινε. Η δεύτερη καινούρια γραμμή παραγωγής της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, όπως και όλα τα καινούρια μηχανήματα της ΒΙΟ.ΜΕ. ήταν με Leasing από τράπεζες και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να τα πουλήσει, αλλά ήρθαν και τα πήραν οι τράπεζες όταν πτώχευσαν οι δύο εταιρίες. Υπενθυμίζεται ότι τα μηχανήματα Leasing της ΒΙΟ.ΜΕ. τα πήραν από την ιδιαίτερη είσοδο που είχαν ανοίξει οι καταληψίες γιατί η περιφρούρηση της ΦΙΛΚΕΡΑΜ δεν επέτρεψε την είσοδο στο δικαστικό κλητήρα. Επίσης να θυμίσουμε ότι η ΒΙΟ.ΜΕ. κηρύχθηκε πτωχευμένη μετά από προσφυγή της πιστώτριας της, ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ.

3. Καλά, εδώ η «λογική» της ανακοίνωσης μάς ξεπερνάει: Να περιμένεις τόσα χρόνια για να πληρωθείς νόμιμα, και να μην ζητήσεις βοήθεια από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το «Ποτάμι» και το Κ.Κ.Ε. «δηλαδή δυνάμεις που έχουν εχθρική ή προδοτική στάση απέναντι στους εργαζόμενους»!! Ακόμα κι από τη Χρυσή Αυγή θα ζητούσατε βοήθεια εσείς στη θέση μας. Το άλλο «χοντρό» είναι ότι παλεύουν «ενάντια στην κυβερνητική και δικαστική εξουσία». Βρε, αν δεν υπήρχε η σημερινή Κυβέρνηση να βοηθάει κρυφά και φανερά τους καταληψίες, θα βρίσκονταν αυτοί ακόμα στη ΒΙΟ.ΜΕ.; Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα (1.000.000 ευρώ έφτασε το χρέος της Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. στη Δ.Ε.Η. σύμφωνα με τη δική σας ανακοίνωση), παρεμβολές του Ι.Κ.Α. στη πτωχευτική διαδικασία, καθυστερήσεις στο πτωχευτικό δικαστήριο (1 χρόνος για την απόφαση της νέας τιμής του ακινήτου αντί για 15 μέρες), Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Κ.Υ.Α. του χιλιάρικου κτλ. Ήταν «το δυναμικό των αγωνιστών» που τα κατάφερε όλα αυτά;

Τα υπόλοιπα τα έχουμε ξαναπεί. Το οικόπεδο δεν χωρίζεται. Κι αν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κάνει «και του σπανού τα γένια» εδώ θα είμαστε και μετά. Όσο κι αν δεν σας αρέσει, βασικός πυλώνας σε μια Δημοκρατία είναι η συνέχεια του κράτους.

Το Δ.Σ.

Η ανακοίνωση της Συνέλευσης εργαζόμενων Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. (εδώ), που ξεκινά «Εμείς οι εργαζόμενοι στην ΒΙΟ.ΜΕ. ..» επιχειρεί ακόμα μία φορά να αποπροσανατολίσει όσους την διαβάζουν από την πραγματικότητα η οποία είναι:

1) Το Σωματείο των πρώην εργαζόμενων της ΦΙΛΚΕΡΑΜ (δηλαδή των ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ) είναι ένα ΝΟΜΙΜΟ Σωματείο που ιδρύθηκε με Γενική Συνέλευση και Εκλογές παρουσία Δικαστικού Αντιπροσώπου, με σκοπό να βοηθήσει τους απολυμένους συναδέλφους ώστε να εισπράξουν ότι δικαιούνται. Κι επειδή απολυμένοι υπάρχουν και εργοδηγοί, προϊστάμενοι και διευθυντές, μπορούν και αυτοί να είναι μέλη του.

2) Το Σωματείο των εργαζομένων στην ΒΙΟ.ΜΕ. είναι μία σφραγίδα που πήρε μαζί του ο τελευταίος Πρόεδρος του και την χρησιμοποιεί όταν τον συμφέρει. Το ίδιο συμβαίνει και με την έκφραση «εμείς οι εργαζόμενοι στη ΒΙΟ.ΜΕ.». Αν σήμερα δουλεύουν 24 άτομα στη ΒΙΟ.ΜΕ., όπως ισχυρίζονται, από αυτούς μόνο επτά είναι πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ., οι υπόλοιποι έχουν προσληφθεί από την Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ.. Αυτό δεν μειώνει κατά κανένα τρόπο τα εργασιακά δικαιώματά τους αλλά στο θέμα της διεκδίκησης του ακινήτου νομίζουμε ότι δεν υπολογίζονται.

3) Δεν θα αναφερθούμε στα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας που αναφέρονται στην παραπάνω ανακοίνωση (τα έχουν «εγγράψει» εξάλλου και στην Wikipedia, τα ντοκιμαντέρ και το OpenStreetMap οι αλληλέγγυοι τους), θα σταθούμε μόνο στην προτελευταία παράγραφο πού είναι και το όνειρό τους. Δεν γίνεται αυτό που θέλουν. Τόσους παρατρεχάμενους νομικούς έχουν, όλοι τους κοροϊδεύουν;

Από το Δ.Σ.

Υ.Γ. Αυτά που γράφουν στην τελευταία παράγραφο γιατί μας θυμίζουν αυτά που διαδίδει κατά καιρούς ο Φιλίππου για να μας κάνει να παραιτηθούμε από την προσπάθεια μας;

Σήμερα το πρωί έφυγε από τη ζωή η Τασούλα, η γυναίκα του Κώστα του Μάνου.

Η οικογένειά της ευχαριστεί όλους όσοι έδωσαν αίμα γι’ αυτήν.

Η κηδεία θα γίνει αύριο Σάββατο 10/2/2018, ώρα 2:15, στα κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου» της Θεσσαλονίκης (στο δρόμο για Θέρμη).

Έχει σταλεί στη Διεύθυνση ειδήσεων της ΕΡΤ καθώς και σε βουλευτές η ακόλουθη διαμαρτυρία:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΚΕΡΑΜ-JOHNSON

Διαμαρτυρόμαστε γιατί, για μία ακόμα φορά, (ειδήσεις ΕΡΤ1 – 26/1/2018 - 7:00 π.μ.) αναφερθήκατε στον άγονο πλειστηριασμό του ακινήτου της ΦΙΛΚΕΡΑΜ σαν μία ακόμη νίκη της αυτοδιαχείρισης της ΒΙΟΜΕ ενώ γνωρίζετε ότι η πώληση του ακινήτου αυτού είναι ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν οι 225 οικογένειες των πρώην εργαζόμενων της ΦΙΛΚΕΡΑΜ που πετάχτηκαν στον δρόμο πριν από επτά χρόνια χωρίς να έχουν πάρει, ως σήμερα, ούτε ένα ευρώ από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Είστε δημόσια τηλεόραση και συνεπώς δεν δικαιούστε να μεταφέρετε τις ειδήσεις σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις αλλά πρέπει να λέτε την Αλήθεια:

Ο πλειστηριασμός αυτός δεν είναι αναγκαστικός όπως αυτοί των Τραπεζών σε δανειολήπτες, αλλά εκούσια διαδικασία που απορρέει από τον Πτωχευτικό Κώδικα. Τον κινεί δηλαδή ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (η ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΦΙΛΚΕΡΑΜ) για να πληρώσει τους πιστωτές της με πρώτους τους πρώην εργαζομένους, το ΙΚΑ και την Εφορία.

Όταν οι επτά πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ έκαναν κατάληψη σε τμήμα του ακινήτου αυτού ήταν ήδη ιδιοκτησία της ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗΣ ΦΙΛΚΕΡΑΜ, και όχι της πρώην εργοδοσίας όπως ισχυρίζονταν (η πτώχευση της ΦΙΛΚΕΡΑΜ είχε προηγηθεί κατά 16 μήνες της κατάληψης της ΒΙΟΜΕ).

Και με την παρούσα Κυβέρνηση αλλά και με την προηγούμενη είχε προταθεί στους καταληψίες (από το εκάστοτε Υπουργείο Εργασίας) να μεταφέρουν τα μηχανήματα της ΒΙΟΜΕ σε διαθέσιμο ακίνητο της ΒΙ.ΠΕ.Θ. και να παράγουν εκεί. Δεν θέλησαν. Προφανώς τους ενδιαφέρει το ακίνητο περισσότερο από την επιτυχία της αυτοδιαχείρισης.

Το ακίνητο όμως δεν αλλάζει ιδιοκτήτη, το μόνο που μπορούν να καταφέρουν είναι να μειώνεται συνεχώς η τιμή του και ή θα το αγοράσει κάποιος σε εξευτελιστική τιμή (οπότε δεν θα πάρουμε κι εμείς αυτά που δικαιούμαστε) ή δεν θα πουληθεί και σε τρία χρόνια θα μπορεί να το διεκδικήσει πίσω η πρώην εργοδοσία.

Για το Δ.Σ. του Σωματείου

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας