syndikos
infobook
leykoma
video
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΣΕΕ

Επισκέπτες

Έχουμε 17 επισκέπτες και κανένα μέλος

Στατιστικά

Εμφανίσεις Περιεχομένου
137705

Αφιερωμένο στην Εφημερίδα των Συντακτών που μεγάλο μέρος των εργαζομένων της είχε πετάξει στον δρόμο η εργοδοσία της «Ελευθεροτυπίας».

Εξηγήσεις για δωδεκάχρονα

Άρχισαν πάλι τα καλέσματα για μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών του ακινήτου της ΦΙΛΚΕΡΑΜ από την ΕΡΤ και "άλλες δυνάμεις", εδώ, εδώ, εδώ και εδώ, (αναφέρονται με την χρονική σειρά που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο). Η δύο πρώτες αναφέρονται στην ανακοίνωση των Αλληλέγγυων της ΒΙΟΜΕ της Αθήνας (δεν κρατιούνται εκεί τα «παιδιά»).

Διαβάζοντας κανείς την ανάρτηση στο PRESSPROJECT, παρατηρεί ότι τα «παιδιά» του site στάθηκαν στην αποστροφή του εγγράφου των δικαστών που αναφέρει πως «κάθε αναβολή ή ματαίωση αυτού θα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους πρώην εργαζόμενους». Τι κατάλαβαν από αυτό; Ότι οι δικαστές λατρεύουν τους πρώην εργαζόμενους της ΦΙΛΚΕΡΑΜ; Μα αν ήταν έτσι δεν θα περνούσε ένας χρόνος για μια απλή μείωση του τιμήματος του ακινήτου (κι αυτό έγινε ήδη δύο φορές). Αναφέρουν απλώς αυτό που λέει ο Νόμος: ότι από τα έσοδα του πλειστηριασμού θα πληρωθούν πρώτα οι πρώην εργαζόμενοι, το κράτος και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.

Η ανάρτηση της OMNIATV κάνει λάθος για τα λεφτά που χρωστάει η ΦΙΛΚΕΡΑΜ σε εργαζόμενους, δημόσιο και ιδιώτες: χρωστάει εκατομμύρια ευρώ και όχι χιλιάδες. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να γίνει ο πλειστηριασμός, έτσι είναι η πτωχευτική διαδικασία. Όσον αφορά τα περί δήμευσης, είχε την προνοητικότητα το site να γράψει «Σύμφωνα με τους εργαζόμενους που λειτουργούν το εργοστάσιο» γιατί αυτά που γράφει είναι όνειρα των καταληψιών της ΒΙΟΜΕ (και να μην το ξεχνάμε: είναι επτά από τους τριακόσιους του ομίλου) που έχουν απορριφθεί επανειλημμένα από τα Δικαστήρια.

Και ας έρθουμε στην ανακοίνωση των αλληλέγγυων (Θεσσαλονίκης). ΟΡΓΗ. Αισθάνονται οργή γιατί η ανακοίνωση των Δικαστών Θεσσαλονίκης δεν ταιριάζει με την συμπεριφορά που τους έχει δείξει η διοίκηση της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ και ένα σωρό Υπουργεία. Με την ευκαιρία: την προηγούμενη βδομάδα, μετά το φεστιβάλ τους, πέρασε πάλι ένα συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ για να τους κόψει το ρεύμα, αλλά δεν τους βρήκε. Έτσι θα μπορεί ο Διοικητής της ΔΕΗ να πληροφορεί τη Βουλή ότι «εμείς πηγαίνουμε αλλά δεν μας αφήνουν να μπούμε», λες και το ρεύμα πάει με διακτινισμό από την Πτολεμαίδα στη ΒΙΟΜΕ, δεν υπάρχουν κολώνες απέξω. Αντίθετα θα έπρεπε να τους προκαλεί αγαλλίαση το γεγονός ότι υπέγραψαν όλοι οι προεδρεύοντες των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης για να μην μπορεί κανείς αλληλέγγυος Υπουργός να τους γκρινιάσει.

Η υπόλοιπη ανακοίνωση είναι γεμάτη από τις γνωστές διαστροφές της αλήθειας: ότι κατέλαβαν το εργοστάσιο από την εργοδοσία δέκα επτά μήνες μετά που έφυγε αυτή και γνωρίζοντας τίνος είναι ο χώρος, ότι γρήγορα έδιωξαν όσους δεν ήταν της ομάδας Αναγνώστου, ότι αυτά τα 5,5 χρόνια που παράγουν σαπούνια, καθαριστικά υγρά και αφισόκολλες έχουν φεσώσει την ΔΕΗ πάνω από 350.000 ευρώ κι ενώ γνωρίζουν ότι η καθυστέρηση των πλειστηριασμών και η συνακόλουθη μείωση της τιμής του ακινήτου «φέρνει πιο κοντά» την προηγούμενη εργοδοσία.

Από το Δ.Σ.

«Πλύση εγκεφάλου»

Στις 3 Αυγούστου 6:00 με 7:00 το πρωί η ΕΡΤ3 έδειξε σε επανάληψη εκπομπή του ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟΥ με θέμα την ΒΙΟΜΕ.

Η εκπομπή αυτή είχε πρωτοπαρουσιαστεί στις 8 Ιανουαρίου ώστε να χαλυβδώσει το φρόνημα των «αλληλέγγυων» αφού στις 18 Ιανουαρίου ήταν ο πρώτος πλειστηριασμός του οικοπέδου της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, τμήμα του οποίου ονειρεύονται οι της Σ.Ε. ΒΙΟΜΕ ότι θα τους παραχωρηθεί.

Ως τις 2 Μαρτίου, που ήταν ο τελευταίος πλειστηριασμός με τη συγκεκριμένη τιμή εκκίνησης του οικοπέδου, οι τηλεοπτικοί σταθμοί της ΕΡΤ, έδειχναν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μία εκπομπή που αγιοποιούσε το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ αν και είχαν μάθει πια (από τις επανειλημμένες επιστολές διαμαρτυρίας μας) ότι μόνο άγιο, άδολο και πραγματικό δεν ήταν.

Είχαν μάθει ότι όταν καταλήφθηκε το κτίριο και μέρος του οικοπέδου της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, αυτά δεν ανήκαν σε καμιά εργοδοσία αλλά ήταν η περιουσία της πτωχευμένης ΦΙΛΚΕΡΑΜ που έπρεπε να πουληθεί για να πληρωθούν οι πρώην εργαζόμενοι της. Η δέσμευση της περιουσίας έγινε τον Οκτώβρη του ’11 και η κατάληψη τον Φλεβάρη του ’13.

Είχαν μάθει ότι σε πολύ μικρό διάστημα όσοι από τους πρώην εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ δεν ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης της ομάδας Αναγνώστου, εξοστρακίστηκαν από την κατάληψη (με βαρείς χαρακτηρισμούς) και τελικά από τους είκοσι-έξι πρώην εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ, πριν κλείσει το ’13, είχαν μείνει επτά.

Είχαν μάθει ότι από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις έγινε πρόταση στους καταληψίες να πάρουν τον εξοπλισμό της ΒΙΟΜΕ και να πάνε να δουλέψουν στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. αλλά αυτό απορρίφθηκε από αυτούς (το γιατί είναι απλό: το οικόπεδο θεωρείται «φιλέτο»).

Γνωρίζουν επίσης ότι το κόστος του ρεύματος για την λειτουργία της κατάληψης αυτά τα 5+ χρόνια είναι της τάξης των 350.000 ευρώ αφού χρησιμοποιούν την παροχή μέσης τάσης (20,000V) της πρώην ΒΙΟΜΕ.

Όμως φαίνεται ότι οι 225 πρώην εργαζόμενοι της ΦΙΛΚΕΡΑΜ που περιμένουν οκτώ χρόνια δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, οι 65 εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ που περιμένουν το ίδιο από την εκποίηση του εξοπλισμού της ΒΙΟΜΕ και το χρέος στη ΔΕΗ, θεωρούνται παράπλευρες απώλειες ενός τόσο σημαντικού εγχειρήματος στα μυαλά των «αλληλέγγυων».

Όπου «αλληλέγγυοι» δεν είναι μόνο αυτοί που μαζεύονται εβδομαδιαία στους διάφορους «κοινωνικούς χώρους» ή προσέρχονται στους πλειστηριασμούς προπηλακίζοντας τους πρώην εργαζόμενους της ΦΙΛΚΕΡΑΜ κατηγορώντας τους για ανθρώπους του Φιλίππου (ανθρώπους που «ένιωσαν» την εργοδοσία στο πετσί τους μια ζωή), χωρίς να σκέφτονται ποιόν εξυπηρετεί η καθυστέρηση των πλειστηριασμών.

«Αλληλέγγυοι», που θεωρούν παράπλευρες απώλειες τους παραπάνω απολυμένους και απλήρωτους, και που οι ενέργειες τους επηρεάζουν πιο πολύ την πορεία της πτώχευσης από τους προηγούμενους, βρίσκονται στην ΕΡΤ, στη ΔΕΗ, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης (πέρυσι ήταν ο Δικαστής που καθυστερούσε, φέτος η Γραμματεία) και κυρίως στην Κυβέρνηση και τον κομματικό μηχανισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε προσωπικές συζητήσεις με σχεδόν όλους τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι έχουμε δίκαιο και ότι το εγχείρημα πρέπει να πάει στη ΒΙ.ΠΕ.Θ, αλλά «στην Αθήνα δεν μας ακούν».

Το Δ.Σ.

Αναρτήθηκαν οι διακηρύξεις εκποίησης των ακινήτων και οι επικαιροποιημένες καταστάσεις των κινητών για πώληση, στη σελίδα του Συνδίκου.

1. Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν φύλακες στο εργοστάσιο, να περάσουν από το φυλάκιο και να αφήσουν τα στοιχεία τους.

2. Φαίνεται ότι απέδωσε η πίεσή μας προς το Πρωτοδικείο. Η απόφαση βγήκε και είναι 15.820.000 ευρώ για το ακίνητο. Περιμένουμε να καθαρογραφεί για να κινηθεί η διαδικασία διακήρυξης του πλειστηριασμού. Αν σε 10 μέρες δεν έχει καθαρογραφεί θα κάνουμε πάλι παράσταση διαμαρτυρίας.

Από το Δ.Σ.