ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ μας επισκέφθηκε την ΤΡΙΤΗ 12-01-2016 το Κοινοβούλιο, όπου έκανε επαφές με όλες τις Κοινοβουλευτικές ομάδες. Αφού έγινε συζήτηση με όλους και ανταλλάχθηκαν απόψεις, τους παρεδόθη φάκελος με όλα τα στοιχεία της πτώχευσης, τις επιπτώσεις από την ΠΝΠ και τη νομική άποψη του Κ. ΚΑΖΑΚΟΥ.

Αφού κατάλαβαν το πρόβλημα, δήλωσαν ότι θα μας παρέχουν κάθε βοήθεια κοινοβουλευτική αλλά και εκτός. Επισημάνθηκε το Σκάνδαλο του σταματήματος των πλειστηριασμών όχι για το καλό του Δημοσίου αλλά για εξυπηρέτηση μιας μικρής ομάδας καταληψιών στο χώρο της ΒΙΟΜΕ.

Έγινε συνάντηση επίσης στο Υπουργείο με τον κ. ΜΑΡΔΑ, ο οποίος μας δήλωσε ότι θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

Επισημάνθηκε σε όλους η καθυστέρηση που δείχνει αδικαιολόγητα το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ να μας συναντήσει και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ θα συνεχίσει την ενημέρωση πολιτικών παραγόντων. Ήδη έχει κλειστεί συνάντηση στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

Μετά από συνάντησή μας με τους βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, έγινε ήδη επερώτηση στη ΒΟΥΛΗ.

Θα σας ενημερώσουμε σύντομα για τις επόμενες ενέργειές μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Απλήρωτοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι των  πτωχευμένων εταιριών «ΦΙΛΚΕΡΑΜ- JOHNSON ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ Α.Ε.» και της θυγατρικής της «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ», στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Η εταιρία «ΦΙΛΚΕΡΑΜ-JOHNSON ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ Α.Ε.», στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, κηρύχτηκε σε πτώχευση τον Οκτώβρη του 2011 και ο σύνδικος που την ανέλαβε απέλυσε το προσωπικό της (223 άτομα) στις 23/1/2012.
Η τελευταία φορά που πληρωθήκαν οι εργαζόμενοι της «ΦΙΛΚΕΡΑΜ-JOHNSON ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ Α.Ε.» ήταν για τον Μάρτιο του 2011 ενώ τα δεδουλευμένα από τότε μέχρι την μέρα της απόλυσης καθώς και οι αποζημιώσεις των απολύσεων επαληθεύθηκαν από τον σύνδικο με προοπτική να πληρωθούν από τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.
Το συνολικό ποσό των απαιτήσεων για τους πρώην εργαζόμενους ανέρχεται στο πο­σό των 10,5 εκατομμύρια € περίπου. Ταυτόχρονα η απαίτηση του ΙΚΑ, μόνο για εισφο­ρές διετίας σύμφωνα με την πρώτη αναγγελία) ανέρχεται στο ποσό των 3.889.442 €.
Την ίδια ώρα, η αναστολή για διάστημα έξη μηνών  της εκποίησης της περιουσίας της «ΦΙΛΚΕΡΑΜ-JOHNSON ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ Α.Ε.», που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ΠΝΠ (ΦΕΚ 184/30.12.2015), επιδεινώνει την προαναφερόμενη τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πρώην εργαζόμενοι της.
Παράλληλα, με την συγκεκριμένη αναστολή, δυσχεραίνει η εύρεση πόρων ώστε ο σύνδικος να καλύπτει τα έξοδα φύλαξης του εργοστασίου, στο οποίο φυλάσσεται η κινητή και ακίνητη περιουσία της επιχείρησης αξίας περίπου 32.000.000 €, η οποία στο εξής εκτίθεται σε άμεσο κίνδυνο λεηλασίας.
Ταυτόχρονα όμως με την συγκεκριμένη ΠΝΠ (ΦΕΚ 184/30.12.2015) εντείνεται η αγωνία και  αβεβαιότητα και για τους πρώην εργαζόμενους της «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ», θυγατρικής της «ΦΙΛΚΕΡΑΜ-JOHNSON», γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η πτώχευση στην επαλήθευση των απαιτήσεων τους, με συνακόλουθη επίπτωση την μη αναγνώριση των δικαιωμάτων τους που απορρέουν από αυτή (μη αναγνώριση ενσήμων απαραίτητα για την συνταξιοδότηση, δεδουλευμένες αποδοχές, αποζημιώσεις, κα).
Να σημειώσουμε ότι το ΚΚΕ έχει αναδείξει και στη Βουλή το θέμα αυτό με σχετικές ερωτήσεις (4687/18.11.2014, 5648/15.12.2014, 525/5.3.2015), χωρίς όμως να υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη έως και σήμερα για τους εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση για να επισπευσθούν οι διαδικασίες της εκκαθάρισης των προαναφερόμενων πτωχευμένων επιχειρήσεων, ώστε επιτέλους να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις των εργαζόμενων.

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής