Οι επτά καταληψίες του ακινήτου της πτωχευμένης ΦΙΛΚΕΡΑΜ, μπροστά στον κίνδυνο να βγουν όλα τα «άπλυτα» τους στην φόρα, ψελλίζουν μία ανακοίνωση (εδώ), όπου αντί να απαντήσουν επί της ουσίας κάνουν το μόνο που ξέρουν καλά, «πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα».

Καταρχάς μπορεί να ονομάζουν τον εαυτό τους όπως θέλουν, δεν παύει όμως να είναι επτά πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ. Όλα τα άλλα περί ΣΕΒΙΟΜΕ δεν μας αφορούν, μπορεί να δει κανείς τη διεύθυνση που έχουν δηλώσει επισήμως και θα καταλάβει (πρόκειται για ακίνητο συγγενικού προσώπου του κ. Αναγνώστου στον συνοικισμό της Πυλαίας μερικά χιλιόμετρα μακριά από το εργοστάσιο). Αντιθέτως, το Σωματείο των πρώην εργαζόμενων της ΦΙΛΚΕΡΑΜ αντιπροσωπεύει τους 225 εργαζόμενους που απολύθηκαν όταν έκλεισε το εργοστάσιο. Τα άτομα που απαρτίζουν το Δ.Σ. είναι νέα στα διοικητικά Σωματείου και σκοπός τους είναι να πληρωθούν, σύμφωνα με το νόμο, οι συνάδελφοί τους κι όχι να παραστήσουν τους ήρωες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Μιλάνε για συναδελφικότητα, συλλογικότητα και αλληλεγγύη αυτοί που πορεύονται 4,5 χρόνια τώρα, έχοντας στριμώξει στη γωνία τους υπόλοιπους εβδομήντα συναδέλφους τους, πρώην εργαζόμενους στη ΒΙΟΜΕ. Εμποδίζουν για χρόνια, άλλους από το επίδομα αφερεγγυότητας και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ (μπλοκάροντας την πτώχευση της ΒΙΟΜΕ) και άλλους ξεγελώντας τους να υπογράψουν για την κατάληψη αλλά όταν αποχώρησαν τους έβριζαν με τον χειρότερο τρόπο. Ακόμα και σήμερα προσπαθούν να δελεάσουν αυτούς που διαχώρισαν τη θέση τους από την κατάληψη δίνοντας τους από ένα χιλιάρικο (με την ΚΥΑ της 5ης Σεπτεμβρίου).

Μιλάνε για συναδελφικότητα, συλλογικότητα και αλληλεγγύη αυτοί που το καλοκαίρι του 2011, όταν η εργοδοσία τους πέταξε το «κλείνω τη ΦΙΛΚΕΡΑΜ για να μπορέσει να σωθεί η ΒΙΟΜΕ», έτρεξαν σαν σκυλάκια κι άρπαξαν το «κόκαλο» κουνώντας την ουρά τους. Παρενέβησαν στην τριμερή της Επιθεώρησης Εργασίας για τη ΦΙΛΚΕΡΑΜ με το σκεπτικό του «αναγκαίου κακού». Στην τελευταία δε ομιλία του προέδρου του γκρουπ της ΦΙΛΚΕΡΑΜ Γ. Φιλίππου, που έγινε στην καντίνα του εργοστασίου παρουσία όλων των τότε εργαζομένων της ΦΙΛΚΕΡΑΜ και της ΒΙΟΜΕ, ο κ. Αναγνώστου, ως πρόεδρος του Σωματείου της ΒΙΟΜΕ, δήλωσε «αφού δεν μπορούμε να σώσουμε το καράβι που λέγεται ΦΙΛΚΕΡΑΜ ας σώσουμε τη βαρκούλα που λέγεται ΒΙΟΜΕ». Στη συνέχεια, μαζί με την εργοδοσία, ψάχνανε ακίνητο στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου για να μετεγκατασταθεί η ΒΙΟΜΕ.

Το Σωματείο των πρώην εργαζόμενων της ΦΙΛΚΕΡΑΜ από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει την αλληλεγγύη του στους πρώην εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ, (βλέπε ανακοινώσεις μας 13/06/14, 8/07/14, 3/09/14). Επίσης, σε παρέμβαση του στο Υπουργείο Εργασίας τον Οκτώβριο του 2014 ζητούσαμε να βρεθεί τρόπος ώστε να μεταφερθούν όσα μηχανήματα ήταν απαραίτητα σε χώρο της ΒΙΠΕΘ ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία της η ΒΙΟΜΕ. Όμως ο κ. Αναγνώστου, ξεχνώντας τώρα τα περί μετεγκατάστασης, δεν δέχεται να μετακινηθεί από το οικόπεδο. Με τον τρόπο αυτό όμως πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να μην μπορέσει να πουληθεί στα επόμενα 4 χρόνια (ήδη πέρασαν 6 από τη πτώχευση), οπότε…..(Βλέπε ανακοίνωση 5/09/17).

Όσο για τις συνεντεύξεις στα «μνημονιοκάναλα», άλλοι έχουν προβολή σε εβδομαδιαία βάση στην τηλεόραση!

Για τους 225 απολυμένους και απλήρωτους εδώ και 6,5 χρόνια (ούτε ένα ευρώ).