syndikos
infobook
leykoma
video
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΣΕΕ

Επισκέπτες

Έχουμε 19 επισκέπτες και κανένα μέλος

Στατιστικά

Εμφανίσεις Περιεχομένου
191501

H «Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον αγώνα της ΒΙΟ.ΜΕ. – Θεσσαλονίκης» εξέδωσε ντιρεκτίβα (εδώ) με τίτλο «Προς αυτούς που ονειρεύονται εργατικούς εμφυλίους…». Απορούμε με τον τίτλο. Θεωρούν τους εαυτούς τους εργάτες; Όσους γνωρίζουμε είναι ως επί το πλείστον απόφοιτοι κολεγίων που «επαναστάτησαν» εναντίον του κατεστημένου και ασχολούνταν παλιότερα με καταλήψεις κτηρίων και αργότερα φορούσαν μπουφάν που έγραφε άλλοτε ΒΙΟΜΕ (Occupy κλπ), άλλοτε ERTopen, άλλοτε Stop GOLD, άλλοτε «Όχι ανοικτά τα μαγαζιά την Κυριακή» και επίσης τους είδαμε να περνούν πρόσφυγες από το ποτάμι των συνόρων στην Ειδομένη με τη γνωστή κατάληξη και ταλαιπωρία των προσφύγων. Αν η έκφραση «περιοδεύων θίασος αλληλέγγυων» τους ενοχλεί, ας διαλέξουν άλλον.

Εργάτες θεωρούμε τους 310 πρώην εργαζόμενους στον όμιλο της ΦΙΛΚΕΡΑΜ και με αυτούς και για αυτούς εμείς μιλούμε. Πολλές ανακοινώσεις μας στο παρελθόν δείχνουν την αλληλεγγύη μας (εδώ) και (εδώ) όπως πολλές ανακοινώσεις των αλληλέγγυων δείχνουν την «αλληλεγγύη» τους στους πρώην εργαζόμενους της ΒΙΟ.ΜΕ. που δεν τους «ακολούθησαν» (εδώ) και (εδώ). Δέκα εργαζόμενους είχε η τρίτη εταιρία «Ιππόκαμπος» που πτώχευσε και οι εργαζόμενοι αποζημιώθηκαν (πλήρως ή σε ποσοστό δεν γνωρίζουμε).

Δεν θα μας απασχολούσε λοιπόν η πιο πάνω ανακοίνωση αν δεν ήταν γεμάτη, όπως όλα τα κείμενά τους, με ανακρίβειες:

1. Η ΒΙΟ.ΜΕ., από το 1993, ήταν ανεξάρτητη εταιρία από τη ΦΙΛΚΕΡΑΜ και συνεπώς οι εργαζόμενοι της δεν μπορούσαν να γραφτούν στο εργοστασιακό σωματείο άλλης εταιρίας. Το Σωματείο των εργαζόμενων στη ΒΙΟ.ΜΕ. δημιουργήθηκε το 2006 γιατί τότε η εταιρία ξεπέρασε τους 50 εργαζόμενους όπως απαιτούσε ο νόμος για τα εργοστασιακά σωματεία.

2. Η περιφρούρηση των εγκαταστάσεων της ΦΙΛΚΕΡΑΜ ξεκίνησε από τον Μάιο του 2011, όταν φάνηκε που το πήγαινε ο Φιλίππου. Είχε ήδη πουλήσει μία μεγάλη καινούρια γραμμή παραγωγής ξεγελώντας την τότε διοίκηση του Σωματείου της ΦΙΛΚΕΡΑΜ ότι από τα λεφτά της πώλησης θα πλήρωνε τα δεδουλευμένα, πράγμα που δεν έγινε. Η δεύτερη καινούρια γραμμή παραγωγής της ΦΙΛΚΕΡΑΜ, όπως και όλα τα καινούρια μηχανήματα της ΒΙΟ.ΜΕ. ήταν με Leasing από τράπεζες και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να τα πουλήσει, αλλά ήρθαν και τα πήραν οι τράπεζες όταν πτώχευσαν οι δύο εταιρίες. Υπενθυμίζεται ότι τα μηχανήματα Leasing της ΒΙΟ.ΜΕ. τα πήραν από την ιδιαίτερη είσοδο που είχαν ανοίξει οι καταληψίες γιατί η περιφρούρηση της ΦΙΛΚΕΡΑΜ δεν επέτρεψε την είσοδο στο δικαστικό κλητήρα. Επίσης να θυμίσουμε ότι η ΒΙΟ.ΜΕ. κηρύχθηκε πτωχευμένη μετά από προσφυγή της πιστώτριας της, ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ.

3. Καλά, εδώ η «λογική» της ανακοίνωσης μάς ξεπερνάει: Να περιμένεις τόσα χρόνια για να πληρωθείς νόμιμα, και να μην ζητήσεις βοήθεια από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το «Ποτάμι» και το Κ.Κ.Ε. «δηλαδή δυνάμεις που έχουν εχθρική ή προδοτική στάση απέναντι στους εργαζόμενους»!! Ακόμα κι από τη Χρυσή Αυγή θα ζητούσατε βοήθεια εσείς στη θέση μας. Το άλλο «χοντρό» είναι ότι παλεύουν «ενάντια στην κυβερνητική και δικαστική εξουσία». Βρε, αν δεν υπήρχε η σημερινή Κυβέρνηση να βοηθάει κρυφά και φανερά τους καταληψίες, θα βρίσκονταν αυτοί ακόμα στη ΒΙΟ.ΜΕ.; Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα (1.000.000 ευρώ έφτασε το χρέος της Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. στη Δ.Ε.Η. σύμφωνα με τη δική σας ανακοίνωση), παρεμβολές του Ι.Κ.Α. στη πτωχευτική διαδικασία, καθυστερήσεις στο πτωχευτικό δικαστήριο (1 χρόνος για την απόφαση της νέας τιμής του ακινήτου αντί για 15 μέρες), Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Κ.Υ.Α. του χιλιάρικου κτλ. Ήταν «το δυναμικό των αγωνιστών» που τα κατάφερε όλα αυτά;

Τα υπόλοιπα τα έχουμε ξαναπεί. Το οικόπεδο δεν χωρίζεται. Κι αν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κάνει «και του σπανού τα γένια» εδώ θα είμαστε και μετά. Όσο κι αν δεν σας αρέσει, βασικός πυλώνας σε μια Δημοκρατία είναι η συνέχεια του κράτους.

Το Δ.Σ.