syndikos
infobook
leykoma
video
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΣΕΕ

Επισκέπτες

Έχουμε 14 επισκέπτες και κανένα μέλος

Στατιστικά

Εμφανίσεις Περιεχομένου
191503

Οι καταληψίες της ΒΙΟ.ΜΕ. έχουν βάλει όλες τις «συλλογικότητες» και τα sites που τους είναι αλληλέγγυα, να διαδίδουν ότι «τα εκατομμύρια» που ζητάει η Δ.Ε.Η. είναι οφειλές της ΒΙΟ.ΜΕ. Α.Ε. και δεν έχουν καμία σχέση μ’ αυτούς. Βέβαια, η έκφραση «τα εκατομμύρια» προστέθηκε μετά την πρώτη ανακοίνωση τους (που μιλούσε για ένα εκατομμύριο) γιατί είναι πιο «πιασάρικη». Το πραγματικό γεγονός είναι ότι ο υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ που πήγε να κόψη το ρεύμα στη ΒΙΟ.ΜΕ, στις 13/2/18, είχε μαζί του το χαρτί της εντολής από τη ΔΕΗ που ανάφερε ότι το σωρευμένο χρέος της ΒΙΟ.ΜΕ. (ΒΙΟ.ΜΕ. Α.Ε. και Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ.) είναι ένα εκατομμύριο.

Ας δούμε ποιο είναι το πραγματικό χρέος της Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. για να μην τους αδικούμε: Ο λάτρης του «εγχειρήματος» τους, κ. Π. Σκουρλέτης είχε στείλει ένα χαρτί στην Βουλή στις 8/9/16 (εδώ) όπου αφού εξυμνούσε το «εγχείρημα» ανέφερε ότι οι οφειλές από το 2013 ως τότε, ήταν 152.138 ευρώ. Ως αλληλέγγυος βέβαια, ο κ. Υπουργός, ανέφερε το καθαρό ποσό για την ΔΕΗ χωρίς τις λοιπές προσαυξήσεις που έχουν όλοι οι καταναλωτές και είναι της τάξης του 40%. Αφού λοιπόν η Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. κατανάλωσε σε 31 μήνες (Μάρτιος 2013 ως Αύγουστος 2016) 152,138 Χ 1,4 = 213.000 ευρώ σε ρεύμα, μπορούμε να το προεκτείνουμε σε άλλους 17 μήνες (ως και Ιανουάριος 2018) με μία προσαύξηση 20% διότι η παραγωγή έχει αυξηθεί. Τελικά δηλαδή, αν η Σ.Ε. ΒΙΟ.ΜΕ. ήταν σαν όλους τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς» θα έπρεπε να είχε πληρώσει 350.000 ευρώ σε αυτά τα πέντε χρόνια.

Εν τω μεταξύ έβγαλαν ανακοίνωση για τα 5 χρόνια «λειτουργίας της ΒΙΟ.ΜΕ.» (εδώ), όπου αναφέρουν το ιστορικό τους το οποίο βέβαια έχουν «γράψει» οι ίδιοι (και οι αλληλέγγυοί τους). Θα σταθούμε μόνο σε λίγα σημεία:

1. Η κατάληψη έγινε τον Φεβρουάριο του ’13 σε ένα ακίνητο που ήταν ιδιοκτησία της πτωχευμένης ΦΙΛΚΕΡΑΜ και συνεπώς τους ήταν γνωστό ότι καμία εργοδοσία δεν είχε δικαιώματα επ’ αυτού. Παραβίασαν δηλαδή «ανοικτές πόρτες».

2. Για ποια οικονομική λειτουργία μιλούν όταν δεν πληρώνουν ηλεκτρική ενέργεια; Στην Αργεντινή και την Τουρκία έχουν βρει τρόπο να μην πληρώνουν κι εκεί το ρεύμα; Για ποιο «μοναδικό όργανο λήψης αποφάσεων είναι η Γ.Σ.» μιλούν όταν οι 19 από τους 26 αρχικούς καταληψίες (πρώην εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ.), έφυγαν από το «εγχείρημα» κατηγορώντας τους επτά που έμειναν, για οικονομικές ατασθαλίες, κρυφά ταμεία κλπ.

3. Η δημιουργία του Εργατικού Ιατρείου μας θυμίζει τα εκκλησάκια που κτίζουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για να δώσουν «ιερότητα» στην αυθαιρεσία τους.

4. Το θέμα της διακοπής του νερού είναι μικρής σημασίας αλλά δείχνει την νοοτροπία τους: Μέχρι τον Μάρτιο του ’16 έδιναν ηλεκτρικό ρεύμα στην περιφρούρηση της ΦΙΛΚΕΡΑΜ γιατί οι πομώνες νερού βρίσκονταν στην πλευρά της περιφρούρησης. Με τον καιρό οι κινητήρες άρχισαν να έχουν προβλήματα. Συνήθως τα αποκαθιστούσαμε σε μία-δύο μέρες. Κάποτε τελείωσαν οι κινητήρες που ήταν διαθέσιμοι και κάναμε μία βδομάδα να βρούμε παρόμοιο. Είχαμε όμως αρχίσει να αντιδρούμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της σημερινής Κυβέρνησης που ανέστειλε τους πλειστηριασμούς μας για το πρώτο εξάμηνο του ’16. Βρήκαν τότε την ευκαιρία να μας κόψουν το ρεύμα (η Κυβέρνηση τους είχε υποσχεθεί ότι η Ε.Υ.Α.Θ. θα τους έδινε δική τους παροχή), να μας κατηγορήσουν ότι τους κόψαμε το νερό, και προσφάτως, να μας κατηγορήσουν ότι τους κλέβαμε το ρεύμα. Το γεγονός ότι τουλάχιστον μία φορά που «έπεσαν» οι ασφάλειες που βρίσκονταν στον χώρο τους, πήγαμε μαζί και τις «ανεβάσαμε» το ξέχασαν;

5. Το «παραμυθάκι» ότι η σημερινή Κυβέρνηση είναι εναντίον τους απευθύνεται αποκλειστικά στο νέο target group των αλληλέγγυων. Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν το πιστεύει.

Το Δ.Σ.